Albue/underarm

Smerter i albue er et vanlig problem som ofte oppstår på grunn av overbelastning, enten i sportslig sammenheng eller på jobb. De vanligste årsakene til albuesmerter kommer fra sener og muskler, men smertene kan også komme fra skulder, nakke eller nerver som passerer albuen. Skytende smerter som ståler lengre ut i armen enn albuen stammer ofte fra skulder og nakke. For riktig behandling er det viktig å undersøke hvilke strukturer som forårsaker smertene dine.

 

De vanligste årsakene til albuesmerte er:

 

Tennis albue/Lateral epikondylitt

Dette er en tilstand som ikke bare rammer tennisspillere, men pasienter som er involvert i arbeid eller aktiviteter som innvolverer mye bakoverbøyning av håndledd. Selv om smertene oppstår i albuen, er det bevegelse av håndledd som forårsaker problemet. Smertene er som regel skarpe og kan lokaliserer til knokkelen på utsiden av albuen. Smerten stammer fra en irritasjon i muskelfestet ved denne knokkelen. Noen ganger kan smerten føles ned i underarmen og fingre. I enkelte tilfeller kan pasienten oppleve svakhet i grep. Det er sjeldent nødvendig med billeddiagnostikk for å stille diagnosen. Omtrent halvparten av de som utvikler tennisalbue vil oppleve spontan bedring ved at man regulerer aktiviteten som forårsaker smertene. Dessverre er dette en tilstand som fort kan utvikle seg til å bli kronisk. Søk derfor hjelp hvis symptomene vedvarer. Denne type tilstander er ofte ledsaget av høyt spenningsnivå i musklene i nakke, skulder og arm. Det er derfor viktig å få undersøkt hele området for riktig behandling.

 

Golf albue/Medial epikondylitt

Denne tilstanden er nokså lik tennis albue, men innvolverer musklene på innsiden av albuen. Disse musklene brukes når håndleddet bøyes innover, og tilstanden er derfor hyppigst hos personer som driver aktiviteter hvor innoverbøyning av håndlett skjer hyppig. Også i denne tilstanden er det viktig å underøkse både håndledd, albue, skulder og nakke for å fastslå rikig diagnose og oppnå best mulig behandling.

Albue