Håndledd

Vanlige smerter/symptomer i håndleddet oppstår etter repeterende øvelser, som arbeidsstillinger, og irritasjoner i bløtvev etter tunge løft/utfordrende aktiviteter. I noen tilfeller kan plagene også komme grunnet slitasje. Noen av de vanligste årsakene for å oppsøke behandling:

 

Carpal tunnel syndrom

Hvis du mister følelsen i fingrene samtidig som fingrene gjør vondt, da kan det hende du har en tilstand som kalles carpal tunnel syndrom. Nedover armenene våre går det mange nerver og blodårer. Nervene styrer musklene og setter oss i stand til å føle både smerte og berøring. I håndleddet går en av nervene gjennom en tunnel som kalles karpaltunnelen. Her kan det bli for trangt og da oppstår det problemer. 
Når nerven klemmes sammen kan du miste følelsen i noen av fingrene, samtidig som det er smertefullt. Ofte er smertene verst om natten og når hånden holdes i ro og det kan hjelpe å riste eller massere hånden. Etter hvert kan du få problemer med å gjøre fine bevegelser og med noe så enkelt som å vri opp en klut.
Karpaltunnelsyndrom kan oppstå dersom man gjør repeterende bevegelser, f.eks. med en saks, eller etter å ha skrevet mye på et tastatur, men det kan også oppstå uten noen spesiell foranledning. I noen tilfeller hvor ikke konservativ behandling virker må en vurdere operasjon.

 

Seneskjedebetennelse

Seneskjedebetennelse (tenosynovitis) oppstår ved en mekanisk irritasjon av seneskjeden som regel på grunn av gjentatte ensformige bevegelser. Seneskjeden blir betent (inflammasjon) og hover opp. Av og til kan en merke en “knitrende” lyd og følelse. I lette tilfeller vil avlastning av håndleddet være nok til at tilstanden blir bedre av seg selv. Er imidlertid seneskjeden hoven og væskefylt kan det være nødvendig med et betennelsesdempende middel. Avlastning i smertefull fase er viktig og kan forsterkes ved at man anvender en håndleddsstøtte som man får kjøpt i en bandasjistforretning. Når irritasjonen har gitt seg er det viktig å få øvelser og råd for å forebygge at problemet oppstår på nytt.

 

Slitasjegikt i håndleddet

Hånleddsroten består av 8 forskjellige bein. Artroseforandringer, eller det vi på norsk kaller for slitasjegikt, er ikke uvanlig i dette området. Smerter i håndleddet ved bevegelse og “gnisnings”-følelse og hevelse er de vanligste symptomene. I noen tilfeller kan det være en fordel med avlasning ved hjelp av håndleddstøtte. Behandling er gjerne med avlastning og kan gjøres effektivt hvis man benytter en håndleddsstøtte som man kjøpe in bandasjistforretning. Betennelsesdempende mediakementer i pilleform eller gel kan hjelpe. Det er gunstig å gjøre øvelser for å bevare leddbevegeligheten i håndleddet. Riktig styrketrening for rundliggende muskulatur er viktig. Bevegelse er veldig viktig. Slittasjegikt i fingrene begynner gjerne som morgenstivhet i fingrer samt startsmerter ved bevegelse. Ofte utvikler man forbeninger som ser ut som knuter på fingrenes ytterste ledd. Disse er smertefulle i begynnelsen, men brenner seg ut etter hvert. Disse kalles for “heberdenske knuter». også i disse tilfellene er det viktig med bevegelse og det kan være gunstig å få øvelser rettet mot bevegelse av håndledd og fingre.