Kjeveproblematikk er et vanlig problem og kan ha flere årsaker. Kjeveleddet spiller ofte en vikitg rolle i f.eks hodeverk og nakkesmerter. Kjeveleddet ligger like foran øret på begge sider. Det er et av de mest brukte leddene i kroppen og brukes ikke bare når munnen åpnes og lukkes, men også når man biter tennene sammen. «Tygge-svelge-snakke systemet» vårt er et kompleks system som er nøye satt sammen av ben, ledd, muskler, leddbånd og ikke minst tenner.
Noen av de vanligste symptomene på kjeveproblematikk er:
- Hodeverk: ca 80% av pasientene med kjeveproblematikk har hodeverk og ca 40% har smerter i ansiktet. Ofte blir smertene verre ved åpning eller lukking av munnen.
- Øreverk: 50% har øreverk uten tegn til en ørebetennelse. Denne smerten beskrives ofte som foran eller nedenfor øret. Ofte kan en pasient ha blitt behandlet flere ganger for en ørebetennelse, uten hell. To av de største forskjellene på kjeveproblematikk og ørebetennelse er hørselshemming og væske fra øret.
- Klikking (i kjeve eller ”inni” øret) med eller uten smerte
- Svimmelhet: 40% opplever en vag type svimmelhet eller ubalanse. Denne type svimmelhet er ikke helt forstått, men det har blitt akseptert som et av de vanlige symptomene på kjeveproblematikk.
- Tetthet i øret: ca 33 % beskriver at øret føles tett eller fullt. Noen av disse beskriver at følelsen blir verre på fly. Disse symptomene er som oftest forårsaket av problemer med ”øretrompeten” som er et er en trang kanal mellom mellomøret og nesehulen som vanligvis er lukket men åpnes naturlig ved gjesping eller svelging, for å slippe gjennom en liten luftmengde. Det man tror er at pasienter med kjeveproblematikk har en hyperaktivitet av musklene som er ansvarlig for å regulere denne åpningen og lukkingen.
- Tinnitus: “øresus”. Også et veldig lite forstått problem. 33% av pasienter med kjeveproblematikk sier de har ulyder eller ringing i ørene. Av disse blir halvparten kvitt tinnitusen når de blir kvitt kjeveproblematikken.
Det er estimert at 25% av befolkningen har kjeveproblemer. Det er 3 ganger vanligere hos kvinner enn menn.
Hva forårsaker/forverrer smertene?
- Gnissing/biting av tennene. Dette virker som slitasje på kjeveledded. Mange som gnisser/biter tenner vet ikke om uvanen selv, men blir ofte fortalt av partnere at de gjør det i løpet av natten eller av tannleger som ser slitasje på tennene. Det skjer ofte gjennom natten, og mange våkner med en tretthetsfølelse i kjeven eller hode/øre verk. Dette har også blitt linket til overaktivitet i både nakke og øvre rygg musklatur.
- Vane for å tygge tyggegummi eller bite negler
- Tannproblemer eller tanngard (bitt) problemer. Dette oppleves ofte som ubehageligheter når en spiser, eller en følelse av at tennene ikke ”passer sammen” slik de pleide.
- Traume: tidligere brudd av kjeve eller ansiktsben
- Stress: Stress stimulerer en nervøs energi i kroppen og det er veldig vanlig å bevisst eller underbevisst gnisse eller bite tenner når en er nervøs. Ofte er det litt som skuldrene: vi merker ikke at de er under ørene før noen påpeker det, og hvem vet hvor lenge vi gikk med dem slik før noen påpekte det!
- Jobben/Vaner: f.eks holde telefonen mellom hodet og skulder, tygge på en blyant osv.
For å få diagnosen er det ofte nødvendig med både evaluering av tenner og funksjon. Det er viktig å få en forståelse for omfanget av problemet. Kommer det av skade eller feilstilling, eller er det en ubalanse som har oppstått over tid? Ofte kan tannleger se på tennene at de er slitte, noe som kan være et tegn på gnissing av tenner enten i våken tilstand eller i søvne. Kjeveproblematikk kan deles inn i 2 kategorier:
- Funskjonell dysfunksjon: involverer muskelubalanse
- Strukturell: slitasje eller disk problemer.
Begge disse kan ha bedring med konservativ behandling, men den første har bedre prognose.