Skiveprolaps

Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Disse består av hard brusk samt et noe mykere kjernemateriale. Hvis bruskskivene sprekker, kan skivemateriale presse seg ut gjennom sprekken. Da oppstår det en prolaps.

Tidligere trodde man at prolaps var en dramatisk tilstand. Nå vet man at det ikke er tilfellet. Faktisk er det slik at prolapser i ryggen er mer en normal tilstand enn det motsatte. Over halvparten av befolkningen til enhver tid har prolaps i ryggen på tross av at de ferreste har symptomer på dette. En prolaps vil kun få symptomer hvis den blir så stor at den trykker på en nerverot samtidig som det oppstår en inflamasjon (betennelse) i området. Da vil smertene oppleves som strålende og radiere til arm eller fot etter om prolapset sitter i nakken eller i korsryggen.

Heldigvis er det bare et fåtall av prolapspasienter som bør opereres. Prolapser i den akutte fasen kan sammenlignes med modne, væskefylte druer som skrumper inn over tid og blir til rosiner. Når trykket på nerverøttene avtar, forvinner smertene. Mye forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn oprativ behandling på sikt. Ca 1% av prolapspasienter bør alikevell oppereres. Hvem dette gjelder avgjøres ut fra klinisk bilde og undersøkelse. I tilfeller hvor dette er nødvendig vil våre kiropraktorer henvise for MR eller videre for vurderng til opperasjon.

Korrekt diagnose, råd og veiledning er viktig for et godt resultat for alle som har smerter grunnet et prolaps.