Svangerskapsrelaterte ryggplager

Et svangerskap kan by på en del utfordringer ettersom magen vokser og kroppen forandrer seg. For den gravide finnes det mange gode grunner for å velge et medikamentfritt behandlingsalternativ ved smerter.
Utover i svangerskapet vil kroppen forandre seg i stor grad. Magen vokser, svaien i ryggen blir større, vekten øker, krumningen i brystryggen blir større og magemusklene øker i lengde og splittes. Dette er bare noen av de mange forandringer som oppstår i løpet av 9 måneder. I tillegg vil kroppen undergå hormonelle forandringer hvor bland annet ligamentene i kroppen blir mer elastiske. Alle disse faktorene er med på å gjøre kvinnen utsatt for muskelskjelettplager i denne perioden. De vanligste problemene som oppstår i svangerskapet er: Rygg- og bekkensmerter, bekkenløsning, smerter mellom skulderbladene, smerter i brystkassen, nakke- og skuldersmerter, hodepine og migrene, smerter i håndledd eller ankler.

Under svangerskapet skilles det ut hormoner som gjør at leddbånd i bekkenringen blir elastisk. Hos noen kvinner kan dette oppleves som smertefullt og plagsomt. Vi kaller det da for bekkenløsning.
Symptomer: Smertene er gjerne relatert til belastning og lokalisert til bekkenledd og symfysen. Utstrålende smerte til seteregion og ben er ikke uvanlig. Smertene tiltar i løpet av dagen og forverres ved bevegelse/belastning. Symptomene lindres ved ro. I disse tilfellene trenger den gravide ofte øvelser, råd, veiledning og symptomatisk behandling for å komme seg igjennom resten av svangerskapet. Smertene avtar fort etter fødsel. De fleste som opplever smerter i bekken og korsrygg ila svangerskapet antar at de har bekkenløsning, men statistikker viser at det kun er få som faktisk har denne diagnosen. De resterende symptomatiske gravide har ofte muskel og skjelettproblemer grunnet de fysiologiske og biomekaniske endringene kroppen gjennomgår. Denne gruppen vil oppnå veldig god symptomatisk lindring og økt funksjon dersom de mottar behandling under svangerskapet. Graviditet er ingen kontraindikasjon til de fleste typer behandlinger og vi behandler gravide helt fra starten til slutten på svangerskapet. Teknikker og metoder tilpasses etter hvor langt på vei den gravide er.